Resan till MOLNBÄR

Det här är ett inlägg som handlar om min resa till produkten Molnbär. Allt började skrivas redan vid årsskiftet 2020.
Foton, film och tankar.

Uppdateringar ifrån Januari.

Tänk att en småstad som Örnsköldsvik tar del av en sådan satsning, för oss entreprenörer som inte är några stora industrier, eller stora arbetsgivare. Det känns otroligt fint att kunna ta denna chans till att gro, både som konstnär och entreprenör. Att få vara en del i den här satsningen är fint och jag ska ta tillvara på den. Jag ska ta chansen att VÄXA.

Idéernas surr, de tystnar inte

Jag vet vad jag ska göra i projektet eXpression design, Re-designing the future! Tjoho!! Det har varit några ideer som passerat, kommit och gått. Materialval, utföranden och Pitchande. Prestationsågren, budget blandat med idé-torka. Nu har mitt val landat och jag tror att det kommer att bli ett grymt resultat.

JAG VILL GÖRA TAPET!

Sjukt eller hur!? Tänk att det kommer sitta konst, av mig, i människors hem. På deras väggar, fast limmat dessutom. Jag hoppas det, iallafall. Att några vill piffa sitt hem med min själ. För det är faktiskt så, jag lämnar ett stort avtryck i alla mina produkter, konstverk och all design. Det är STORT! Det jag vet redan nu, är att jag vill skapa en känsla, en känsla som är jag och ligger nära mitt kreativa uttryck.

Det är en låååång väg kvar, men jag har landat i mitt beslut och känner mig redo att efterforska världens hörn på tapet. Jag vill lära mig allt.

Örnsköldsvik en mild dag i januari.

Uppdatering någon månad senare.

NORRLAND PÅ TAPETEN skall mitt tapetmärke heta.

Jag har kommit fram till att jag vill skapa Limtryckt tapet, hos en gedigen tapet fabrik i Ulricehamn. Wow vilken häftig fabrik, här vill jag skapa.

Jag har hittat min passion i hantverket, dess historia, funktionalitet och värde av att dela. Det finns inga begränsningar till vad jag vill eller kan skapa. Därför är Limtryckta tapeter en självklarhet för mig att producera.

Limtryckta tapeter är en äldre tryck teknik där tapetens färger tryck med stora infärgade valsar. Valsarna ger tapeterna en fin struktur och färgerna blir levande i tapeterna. Ett riktig fint och hållbart hantverk.

Min tanke är att tolka 3st epoker/årtal i tapet. 1800-tal, 1900-tal och 70-tal. Detta känns som en bredd där jag kan nå många och själv får jag en enorm utmaning att skapa.

1800-tals tapeten skall vara en böljande 2färgs tapet med stor mönsterrapport på hjortron. Färgerna skall vara naturnära och lättplacerade.

1900-tals tapeten skall andas svenskflora. Med mina absoluta favoriter, Ormbunkar och Linnea blommor. En mer detaljerad tapet med ett något småblommigare mönster jämfört med Hjortrontapeten. Med ett flow och rörelse i mönstret.

70-tals tapeten, den skall andas retro. Statiskt mönster med jordnära toner mot orange och gul. Den skall kännas GALEN och passa hemma hos den utmanande individen. Hemma hos dig som vågar färg och mönster.

En digital skiss från mönster rapporterna.

Uppdatering ikring slutet av april.

Corona hände…

jaha… det här känns skit trist. För att på grund av corona kommer hela projektet behöva tänka om. Jag förstår att Corona skall tas på allvar och att det dör människor i följd av detta. Jag kan inte sticka under stolen med att det känns trist, för jag behöver tänka om kring mina tapeter, antal och mönster. Min idé var att testa mina 3 mönster på marknaden, redan i juni för att stämma av intresse, för senare tryck till augusti och formex.

Idé skiss på 1800-tals tapeten.

Kill you darlings. Jag har beslutat om att tänka om rejält. Jag satsar fullhjärtat på 1800-tals mönstret. Med stora hjortronplantor, jag tänker att det är bättre att kunna leverera en stark produkt.

Digital skisser, akvarell skisser och tecknings skisser i oändlighet. Det är svårt att bli riktigt nöjd.

Uppdatering i Maj.

FÄRGVAL

Mönstret har sin rötter ute på våra norrländska myrar. Hjortronplantorna, bären och blommorna täcker mönsterbilden och skapar en stormönstrad tapet. Återskapad precis så som det kan se ut ute på en hjortron myr i mitten av juli.

Hur kan det vara så svårt att välja färg, färgen skall andas skog? Det är svårare än vad man kan tro. Allt hänger ju på att inte bara jag gillar färgen, utan du oxå. Beslutsångest…

Jag har kommit fram till att jag måste slopa limtrycket, ett mycket tråkigt beslut för mig. Men det känns rätt i stunden. Mitt mål är att trycka limtryckta tapeter, men jag måste börja någonstans så jag kommer trycka upp digitalt tryckta tapeter till en start. Det är inget fel på digitalt tryckta tapeter, tapeten kommer bli jätte fin och det är smart att måttbeställa istället för att köpa rullar. Det blir minimalt med spill i produktionen och hemma hos dig.

Egna utskrifter på några av mina färgval.

Första provet

Beställer min första provtapet. Och jag blir lite besviken, den barr-gröna färgen upplevs svart mot de benvita konturerna och tapeten är glansig. Om jag skulle montera upp det här provtrycket kommer det reflekteras mycket ljus i tapeten och detta är inget jag vill. I övrigt tycker jag att mönstret ser fint ut, en aning litet men annars fint!

Den första provtapeten, något mörk och blank.
Reklam material, klistermärken som jag tryckt till tapeten.

Uppdatering ifrån Juni.

Byter tryckeri & korrigerar färg.

Efter en del efterforskningar och frågor hos designers här i Örnsköldsvik har jag bytt tryckeri och ändrat färg. Med stora förhoppningar på att tapeten skall bli bättre inför lanserings fotograferingen.

I ABSOLUT SISTA SEKUNDEN

I absolut sista minuten, 5h innan jag lejt Elin Nerpin att hjälpa mig med lanserings fotografering, levereras den nya test-tapeten. Den ser mycket fin ut! Puh. Detta var verkligen i sista sekund.

Jag och brorsan tapetserar upp tapeten på mina portabla väggar som jag skall använda till fotograferingen och de hinner precis torka tills det är dags att köra ut dem till fotograferingen. Jag har ett litet arbetsteam som hjälper mig köra ut möbler och rekvisita till platsen. Syrran och mamma som sköter min modell kolega Hilma som gör en stor roll i fotografierna, sambon som hjälper till som chaffis & spring pojke och brorsan som hjälper till som pyrotekniker. Ett helt team, utan dem hade jag aldrig fått ihop det.

Magiska kvällar med ljus, fågelsång och myggor. Elin filmar och fotar. Vi jobbar i timmar för att få fånga de mest magiska ögonblicken.

KRASCH kunde ha gått illa.

Tillsist när vi en av kvällarna känner oss färdiga faller tapet skivorna i huvudet på mig, Hilma blir så rädd så hon hoppar fram. I hennes hopp ifrån de tapetserade-portabla-väggarna river hon ned Elins studio blixtar och gör en tvär gir rakt mot Elin. Snabb som Elin är hinner hon hoppa åt sidan, men vrickar foten illa i manövern. Jag med nackspärr och Elin med stukad fot packar vi ihop som en brokig skara skadskjutna. Hilma pigg som en lärka traskar tack och lov oskadad hem till stallet med mamma i grimskaftet.

Augusti lanseringsmånaden.

Namnet Molnbär på mönstret är påhittat ifrån Engelskans Cloudberry, som betyder just hjortron. Med sin sköna eucalyptus-gröna ton, med de mjukt vita konturerna är tapeten lättplacerad och skön att vila ögat på.

Filmklippning som skett i timmar, det känns mer som dygn, jag vet inte hur lång tid jag lagt ned till att välja ut magiska filmsekvenser, klippa ihop och spela in snack till min lanserings film.

Filmen blir SJUKT bra, om jag får säga det själv och den är värd varenda sekund av allt jobb som vi lagt ned på den.

Elin skickar över de färdiga fotona och de är MAGI! Elin är otroligt proffsig och jag skulle aldrig kunna önska mig vackrare foton eller film. Jag är så nöjd att jag inte ens kan tro att det är sant, att det är jag, Hilma och min designade tapet MOLNBÄR. För allt perfekt och proffsigt uti minsta vrå.

© Elin Nerpin

Idag är det den 28 augusti 2020 och det är äntligen dags för lansering. Den stora dagen är här, denna dag som jag jobbat så hårt inför hela det här året. Det är en stor dag för mig då jag är lite närmare min dröm att jobba med mitt konstnärskap på heltid och jag är otroligt glad.

Jag har varit stressad, nervös och trött. Det har varit en lång resa för mig och jag har stött på många utmaningar. Resultatet har det blivit riktigt bra, trots alla utmaningar!

Jag är otroligt nöjd över mitt hårda arbete, för jag ser att allt slit har gett sitt resultat och jag är stolt som en tupp över min tapet Molnbär. Mitt helt egna tapet märke NORRLAND PÅ TAPETEN är här för att växa.

Publicerad av Design Andra Bullar

Verksam illustratör och formgivare i Örnsköldsvik. Just namnet Design Andra Bullar kommer ifrån talesättet ”nu blir det andra bullar” samt mitt första tryck ”Andra Bullar”. Då 2015 var Design Andra Bullar en hobbyverksamhet som jag drev genom att gästa olika lokala marknader. Under tidens gång började jag gilla namnet, med sin underliggande mening och valde därför att behålla det. Design Andra Bullar har varit företag sedan 2017. För mig står Design Andra Bullar för mod, nytänkande och nyskapande. – Linnéa Öberg

%d bloggare gillar detta: