Hur jag drejar brett.

Bredsladd på drejskivan.

För att effektivt dreja saker & ting med breda bottnar drejas dem på en skiva som man kan ta lös från drejskivan. Detta gör man för att kunna lyfta gods ifrån drejskivan utan att kvadda formen på det ny-drejande godset. Ny drejade gods är otroligt sköra och leran har någott som man kallar för keramiskt minne. Fibrerna i leran kommer ihåg formen, i regel. Även om kanten på godset blivit tillrättalagd efter en kantstötning.

De drejade godsen torkar till 1-2dagar på dessa skivor i torkskåpet. För att sedan bli bort monterade och beskickas.

Mina skivor som jag drejar på.

Drejas former med breda bottnar utan avtagningsbara skivor bör man alltid vänta till godset satt sig i formen. Tills dess att godest går att lyfta utan att det tappar formen. Vilket gör att man låser drejskivan med gods tills det går att lyfta av, ca 1-2dygn senare. Torktid beroende på hur stort godset är. Offektivt & tidskrävande framförallt mitt i en tallriks produktion.

En tallrik som kraschade i tork-processen. Knådades ihop och blev en ny tallrik!

Jag återanvänder 100% av all lera som torkat eller det som inte håller i torknings processen. Leran blöttläggs, för torkning till rätt konsistens och till sist knådas, all luft skall knådas ur. När dessa moment är gjorda är leran så gott som ny och går att tillverka nya alster av.

Här ovan(på bild) har en av mina drejade tallrikar spruckit i torkskåpet. Den knådades ihop, jag drejade en ny identisk tallrik av den trasiga. Varför hade nu tallriken spruckit från första början? Jag tror att jag missat en del vatten i tallriken, som gjort att den spruckit. Alternativt att tallrikens kant varit belastad och spruckit av belastning i godset.

Dessa skivor som jag drejar på kommer ifrån den lokala pappers fabriken. Dessa skivor är ifårn stora pappersrullar i produktionen.

Det är inte bara lera som jag återanvänder.

Här nedan visar jag fler alster som drejas på avtagningsbara skivor.

Pasta tallrikar i torkskåpet.

Publicerad av Design Andra Bullar

Verksam illustratör och formgivare i Örnsköldsvik. Just namnet Design Andra Bullar kommer ifrån talesättet ”nu blir det andra bullar” samt mitt första tryck ”Andra Bullar”. Då 2015 var Design Andra Bullar en hobbyverksamhet som jag drev genom att gästa olika lokala marknader. Under tidens gång började jag gilla namnet, med sin underliggande mening och valde därför att behålla det. Design Andra Bullar har varit företag sedan 2017. För mig står Design Andra Bullar för mod, nytänkande och nyskapande. – Linnéa Öberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: