Mot Återbruk & Hantverk

Vi siktade in oss mot söderklimat, vägarna gick mot Bollnäs och Återbrukshyttan.

I november förra året kom jag på världens bästa julklapp till Henke. Jag bokade ett prova-på tillfälle hos Anny i hennes Glashytta, Återbrukshyttan i Bollnäs. Jag har följt Återbrukshyttan på instagram i många år nu. Första gången jag mötte Anny var på formex i januari för några år sedan. Om du har hängt med här på bloggen ett tag, kommer du kanske ihåg att vi båda ställde ut på Formstråket i höstas, hos Pjöller Design i Håknäs. Så vi har träffat på varandra några gånger.

Med höga förhoppningar & fjärilar i magen startar vi kursen. Anny går igenom arbetsprocessen för att vi sedan skall testa med hjälp och handledning. Med glödande verktyg och hetta ifrån ugnen omformar vi 12st flaskor tillsammans. Flaskorna kommer ifrån ett Äppelmusteri ifrån trakten och är tjusiga i klarglas. Jag hade nog en miljard frågor om allt och inget… ugnar, entreprenörskap, lokal och mycket mer. hihi stackars Anny som verkligen inte fick en lugn stund med oss i verkstaden.

Efter att Anny har hjälpt mig att snurra glaset vill jag försöka att få till snurren själv, alltså, snurra och forma samtidigt. Vilket satt käpparna i hjulet för mig. Att rulla åt ett håll var hanterbart, men att där i vändningen tillbaka. Att få med formnings verktyget utan att råka stöta till i otakt. Det var svårare. Henke testade att forma några glas med en midja, vilka skojiga resultat. Super snygga och personliga fin-glas.

Vi är båda toppen nöjda över workshopen och tok stolta över våra kreationer. Nu blir det till fin dricka i dessa brukbara glas.

Återbrukshyttan är typ världens smartaste glashytta. Här återvinns glasförpackningar, flaskor, burkar m.m. Ett modernt hantverk med gedigen historia. I en verkstadslokal som har högt i tak, rejäla fönster och stora ytor kan jag inget mer än dregla. Butiken är inredd i en härlig blandning av gammat & nytt. Vilket gör allt så levande och roligt att titta på. Noga invalt och noga bortvalt. Jag drömmer om en keramikverkstad med anknuten butik, stora ytor och mycket volym.

Vill du läsa mer om Återbrukshyttan? Klicka på knappen nedan.

Jag kan varmt rekommendera att boka kurs på Återbrukshyttan, otroligt kul!

Efter rekommendationer tog vi en lunchpaus på intilliggande cafe och handelsträdgård. Otroligt bra mat och mysigare fik är svårt att hitta. Såklart ville jag testa att dricka äppelmusten, de var flaskor från detta musteri som vi använde i omformningen. Kul att knyta ihop säcken, på det här viset.

Det bästa med sådana här kreativa möten är att jag får en boost i mitt egna skapande. Det är faktiskt möjligt att kunna leva på en kreativ näring, ibland kan jag behöva bli påmind om vad jag jobbar för att kunna jobba med.

Stort tack!!

Publicerad av Design Andra Bullar

Verksam illustratör och formgivare i Örnsköldsvik. Just namnet Design Andra Bullar kommer ifrån talesättet ”nu blir det andra bullar” samt mitt första tryck ”Andra Bullar”. Då 2015 var Design Andra Bullar en hobbyverksamhet som jag drev genom att gästa olika lokala marknader. Under tidens gång började jag gilla namnet, med sin underliggande mening och valde därför att behålla det. Design Andra Bullar har varit företag sedan 2017. För mig står Design Andra Bullar för mod, nytänkande och nyskapande. – Linnéa Öberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: