Det bränner!(och brinner)

Jag är otroligt glad över att ugnen funkar som den ska! Efter att ha bytt ut all el, styrning och ”termo-pinne”. Jag har hunnit köra 1 tom skröj(980grader) med käglor och en full skröj(980 grader) med keramik. Det bästa är att keramiken som brändes i min tidigare skruttibang bränning gick att rädda. Efter denna fulla skröj-bränning försvann ALLA prickar och leran blev perfekt inför glaseringen.

Kommer du ihåg? Min skruttibang bränning som inte bränt som den skulle. ALL keramik var mystiskt prickig.
Öppnar ugnen efter skröjbränning, ugnen fylld med keramik.

Vilken kickstart på Februari. 2 skröjugnar, 1 glasyrugn (på gång) och en Prova-på-kväll som var i helgen.

Ugnen nyöppnad efter skröjbränning 980grader. Den gör keramiken redo för glasering. Notera, i skröjugnen går det att bränna saker ovanpå varandra. Detta går inte i glasyrugnen.

Här är det skröj-brända, fortfarande ljumma. Nästan allt fick plats i glasyrugnen. Jag måste investera i fler sättplattor så jag kan bygga mer våningar och några fler staplar i kortare längd. Det är förens då som jag kan maxa ugnen. Nu är det någott glest, i mitt tycke. Men det kommer i ordning så småningom.

Glasyrugnen packad o redo för bränning. Glasyrugn bränner till 1260grader. Notera att inget alster är placerat i närhet till kontakt av annat alster. Om de nuddar i glasyr bränning smälter de nämligen ihop.

Uppdaterat

I tidigare skrivande stund, åker vi till verkstaden för att vaka sista delen av bränningen. Ugnen tickar på och stiger i ett jämt tempo och är strax i max temp(1260grader) , för att senare slå av och kyla ned i en naturlig nedkylning.

Undertiden vi väntar de sista 30 minuterna av bränningen börjar det prassla o blixtra på ugnsdörren. I luckan för elementen till dörren. Shit! Det börjar brinna!

Vi stänger strömmen till ugnen och lågan släcks lika snabbt som dem tändes. Vi öppnar luckan till elen på dörren försiktigt när all ström är urkopplad.

I luckan ser vi tydligt vad som hänt. Ett av elementen har brunnit av.

Suck, ett av elementen har rykt, brunnit av. Vi kan inte öppna ugnen för att kolla elementen, för insidan är på ca 1100grader. Ap bajja vad nervös jag blev när vi insåg att det faktiskt började brinna.

Tydligen är detta inte allt för ovanligt på äldre ugnar. Hålen för elementen blir slitna och stora så att luft inifrån bränningen oxiderar elen utanför. Tillsist brinner elementen av, precis i de oxiderade fästena. Så här i efterhand var det ett odramatiskt förlopp. Det skulle inte hända nått mer än att jordfelsbrytaren skulle slå av automatiskt när elen brann av. Vi hann bara före att stänga den när vi var på plats och kunde inbryta snabbt. Trots detta, läskigt!

Detta problem går nog att lösa med lite eldfast keramisk ull att täppa igen hålet med. Frågan är bara om jag behöver nya sprialer(elementet) eller om jag kan dra ut mer av det som finns i dörren. Vi får se hur det ser ut vid öppningen helt enkelt!

Glasyrerna jag valt att använda blir full-brända vid 1240-1260 grader, de lär inte vara fullbrända i denna bränning. Ev. Att de går att rädda upp i en andra glasyr-bränning, när allt funkar igen…

Foto ifrån prova-på-kvällen i helgen, jag höll med bokat sällskap.

Kurs och workshops ser ut att bli i yttligare väntan. Jag vill att ugnen skall funka som den ska innan jag drar igång ordentligt. Så att jag kan bränna kursalstren riktigt och rätt.

Önska mig lycka till vid ugnsöppningen, mina förväntningar är låga. Men det är som det är.

Publicerad av Design Andra Bullar

Verksam illustratör och formgivare i Örnsköldsvik. Just namnet Design Andra Bullar kommer ifrån talesättet ”nu blir det andra bullar” samt mitt första tryck ”Andra Bullar”. Då 2015 var Design Andra Bullar en hobbyverksamhet som jag drev genom att gästa olika lokala marknader. Under tidens gång började jag gilla namnet, med sin underliggande mening och valde därför att behålla det. Design Andra Bullar har varit företag sedan 2017. För mig står Design Andra Bullar för mod, nytänkande och nyskapande. – Linnéa Öberg

%d bloggare gillar detta: