Min ugn sviker.

Någon med mer erfarenhet kolla hit!

Igår packade jag en skröjugn, en första bränning av keramiken. Brännde keramiken med smältkäglor för att kunna se hur det gått i efterhand. Rattade in styrdonet(i den mån som går) och startade . Styrdonet är knappt använt och 2 rattar har jag monterat bort för att det går trögt, lättare att styra med hjälp av tång. Efter ca 7h hade ugnen inte gått upp så mycket i temp, skulle tippa ca 200-300 grader topp tempen skall ligga på 950grader. Jag ströp därför ugnen för jag inte vill lämna den obevakad över natten. I morse när jag åkte förbi för att kolla hur det gått inne i ugnen möttes jag av prickig keramik. Leran jag använt mig av har lite chamotte i sig och det ser ut som om det är chamotten som missfärgats. Leran är från lermakeriet vit stengodslera 254.

Ingen av mina smältkäglor hade rubbats, inte ens liiite grann. Smältkäglor på 700grader och upp.

Kan det vara för att ugnen knappt är använd? kemikalier eller rester som spökar och gör keramiken prickig?

Jag har en gammal Ruben Lind ugn som knappt använts, elementen och insidan är hur fina som helst. Jag har tror att det är det gamla styret och temp.mätaren som sviker i detta laget.

Bör jag köpa fler käglor med lägre bränn temperatur för att mäta lägre temp, låta ugnen gå klart eller bör jag investera i nytt styr?

Har bränt med likadant styr tidigare under kurs på lokalt kreativt hus, Sliperiet. Där har det gått bra, de har en liten toppmatad ugn och den behövde inte strypas.

Någon med erfarenhet som kan tipsa eller hjälpa mig vidare?

Publicerad av Design Andra Bullar

Verksam illustratör och formgivare i Örnsköldsvik. Just namnet Design Andra Bullar kommer ifrån talesättet ”nu blir det andra bullar” samt mitt första tryck ”Andra Bullar”. Då 2015 var Design Andra Bullar en hobbyverksamhet som jag drev genom att gästa olika lokala marknader. Under tidens gång började jag gilla namnet, med sin underliggande mening och valde därför att behålla det. Design Andra Bullar har varit företag sedan 2017. För mig står Design Andra Bullar för mod, nytänkande och nyskapande. – Linnéa Öberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: