Favoriterna i verkstaden

Drömmer du eller är du redan på gång med att skapa din egna keramik verkstad? Här kommer mina egna tips och mina favoriter ifrån keramikverkstaden. Det är en liten blandning av maskiner, hjälpmedel och verktyg som jag helst inte jobbar utan. Smaken är som baken och du kanske har några helt andra favoriter! Prova dig fram, men dessa är hos mig för att stanna.

© Elin Nerpin

Vilket material skall du välja?

Vilken storts lera ska du välja? Vilken funktion vill du åt, vilken färg och vilken känsla vill du arbeta i? Oftast styr ugnen vilken sorts lera du kan använda, beroende på hur högt ugnen kan bränna. Tänk på att inte blanda leror med olika brännintervaller. Råkar lergods hamna i stengodsbränning kommer den att spricka och gå sönder i bränningen. Även om det bara är en liten klutt lera som smugit sig in i din stengodslera. Rekommenderar dig därför att hålla dig till antingen Lergods eller stengods.

Chamotte är stenkross i mindre eller större mängd inblandat i leran. Chamotten är som byggstenar och gör leran stabil i bränningarna. Men det kan oxå vara som att dreja i grovt sandpapper. Välj därför en lera utefter dina ändamål. Om du vill dreja i riktigt härlig lera rekommenderar jag dig att välja den med minst chamotte, denna lera kan liknas med playdoh eller en väldigt plastisk och härlig lera.

Jag kan varmt rekommendera lermakeriet för att köpa in material. De leverar alltid snabbt och har bra service!

Arbetsytor

Tänk på att lera suger fast på behandlade ytor. typ rostfritt, plast, lackat trä eller målade ytor. Arbeta istället på obehandlade skivor eller tyg.

Drejskiva

Jag använder Shimpo wisper-T, sedan några år tillbaka. Jag är super nöjd med denna, kan rekommendera både nybörjare och den erfarna. Den är tystgående & stark.

Verktygen jag använder mig av vid drejskivan.

Från höger 1. mirett böjdform, 2. mirett 2-sidig, 3. mirett ”lagomt” stor, 4. Favorit drejskenet, 5. Svamp på pinne(hemmagjord), 6-7. Avrejningsjärn, 9. skärtråd (ej tvinnad!).

Tips vid drejskivan, ha spegel framför drejskivan då ser du mycket enklare siluetten på ditt drejade alster. Testa dig fram vilken stol/pall som passar din längd och drejskiva.

Mätverktyg är viktiga vid seriedrejning. Det går utmärkt att använda vanlig linjal, eller några av de mer ”typiska” keramikverkstads verktygen. Passare(Bilden till höger) och drejmått(bilden till vänster).

Lerkvarn

Ett av mina ABSOLUT bästa köp, men kanske en ”lyx” i en hobbyverkstad. Jag har en lerkvarn med vacuum-sug och denna underlättar samt snabbar på återvinnings processen av lera. Den är guld värd för min dyrbara verkstadstid samt för mina handleder.

Tips vid återvinning av lera. Alla som arbetat i en keramikverkstad känner till att all obränd lera går att återanvända, även den helt torra leran. Mina tips är att alltid ha ler-slam(uppblöt återvinnings-lera) på G så att det inte bildas berg av ler-reseter. För som de flesta vet är det inte det roligaste jobbet att ta hand om i verkstaden. Och försök att i så stor utsträckning som möjligt bearbeta ler-slam varje gång du är på plats. På så sätt spar du både pengar, material.

Tips nummer 2. Gjut en gipsplatta och arbeta ler-slammen på plattan. Gipsen suger fukten ur leran och du får då snabbare en arbetsbar lera. Men tänk på att det inte får komma gips i leran. Då sprängs de i ugnen.

Vagnar och verktyg

Jag vill enkelt och smidigt komma åt mina olika verktyg och rekommenderar dessa vagnar från ikea att använda till olika ändamål i verkstaden.

Jag använder mig av en hel del olika verktyg men dessa ovan är de jag skulle böja med att skaffa.

Skärtråd(ej tvinnad) jag upplever att de skärtrådar som inte är tvinnade håller längre och så slipper jag ränder på leran där skäret blir. Svamp det finns massor med olika svampar, olika material och olika mått. Jag brukar falla tillbaka på dessa lite billigare, syntetiska och istället byta ut dem när de är slitna. ”Tandläkar-verktyget” flashback till att skrapa tandsten, men detta modelleringsverktyg/kniv är himla mångsidigt och jag rekommenderar den starkt. Träverktyg jag har en handfull olika modeller av modellerings verktyg men det är oftast de i trä som jag faller tillbaka till. Urholknings verktyg fungerar precis som en äppel-urkärnare. Gör snygga och jämna hål i leran. Finns att köpa i flera olika storlekar. Skärande verktyg mattknivar rekommenderar jag, billiga och enkla att byta ut bladen på. Köksvåg en våg att väga dina ämnen, inför serie-drejning eller när du vill använda exakt lika mycket lera till dina alter.

Torkskåp

Torkskåp med flexibelt hyllsystem. Här hos mig är de hembyggda skåp med plastade dörrar och egentligen fungerar vilket skåp som helst. Jag har urholkade instanser längs med hela kortsidorna och i dessa urgröpningar har jag rundstavar som bestämmer höjden på mina olika hyllplan. Själva hyllplanen är lösa plywood skivor som jag arbetar och placerar mina klara alster på. Placera ut dina alster på skivan och ta med hela skivan direkt in i torkskåpet. I dessa skåp bevaras fukten och låter leran torka ”lagomt” snabbt.

Har du inget skåp? Då går det utmärkt att plasta in dina alster med plast, typ plastfolie eller plastpåsar.

Ugnen

Placera ugnen efter dess instruktioner och se till att ha god ventilation. Jag öppnar fönstret tillexempel för att vädra när jag bränner.

Prova dig fram, ge inte upp och ha kul!

Lycka till.

Publicerad av Design Andra Bullar

Verksam illustratör och formgivare i Örnsköldsvik. Just namnet Design Andra Bullar kommer ifrån talesättet ”nu blir det andra bullar” samt mitt första tryck ”Andra Bullar”. Då 2015 var Design Andra Bullar en hobbyverksamhet som jag drev genom att gästa olika lokala marknader. Under tidens gång började jag gilla namnet, med sin underliggande mening och valde därför att behålla det. Design Andra Bullar har varit företag sedan 2017. För mig står Design Andra Bullar för mod, nytänkande och nyskapande. – Linnéa Öberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: