Docksta sko

Du som följer mig i andra kanaler, så som instagram tillexempel. Har säkert sett att jag stoltserat över ett sammarbete med Docksta sko.

Låt mig berätta mer.

Drejar ett av faten som tillverkas till Docksta sko.

Att försöka hålla isär mitt skapande på två grenar är lättare sagt än gjort.

Båda mina uttryck keramik och illustration ligger mig nära. De ger och tar av varandra. Ett vågspel att balansera efter efterfrågan och mitt egna behov.

Båda landar i hantverk som jag är stolt över.

Igår kväll publicerades en artikel om mig i Örnsköldsviks Allehanda.

Artikeln handlar framförallt om sammarbetet mellan mig och Docksta sko.
Men även andra viktiga ämnen, så som ursprung, passion & vad min målsättning som designer och keramiker är.

Den finns att läsa på http://www.allehanda.se


En idé till verklighet.

Frågan öppnades för flera månader sedan, en idé om något stort. En skräddarsydd keramik kollektion, exklusiv för Docksta sko. En kollektion som är jordnära, rustik och med en tidlös desig . En samling keramik som håller över tid och kan användas i många, många år.

I december 2020 började jag tillsammans med Docksta sko nysta vidare i design, material och känsla.

Genast efter att jag fått ordning på gårdsverkstaden i Flärke startade jag upp processen med en testkollektion. Köpa in material, testbränna, mäta och väga vartenda ämne lera. Dreja, dreja och dreja. Jämföra, tillverka svinn och återigen tillverka svinn.

Den leran som vi valt att arbeta i visade sig vara lite kinkig i bränningarna. Leran kokade lätt om ugnen nosade sig upp i för hög temp. Det finns alltid en viss chans till att ugnen missvisar i temperaturen. Det kan skilja upptill 100grader i en glasyrbränning. Summan av kardemumman, en ny och effektiv ugn med en lera som är känsligare än de jag jobbar med till vardags var en bubblig kombo. Bokstavligen. Nästan 70% av den brända keramiken var blåsig och bubblig. En beställning påfyllning av material och en hel del extra timmar på drejskivan blev lösningen.

Centrerar en klös på drejskivan.

Nu, ett halvår senare finns det fantastisk fin keramik i fabriksbutiken i Docksta. Vi har valt ut det bästa och jag hoppas så innerligt att det ska bli väl mött! I kollektionen finns, kanna, spillkummar, koppar, ljushållare och fat. Allt tillverkat i stengods och förhand av mig i verkstaden.

Att se min egna keramik i en miljö där den hör hemma gör mig varm i hjärtat.

Ett liknande uppdrag och sammarbete kunde jag bara drömma om för 1 år sedan. Det är med sådan ära och stolthet som jag tagit mig ann detta.

Många bäckar små och med små steg i rätt riktning når jag framåt. Med facit i hand är att skynda långsamt nog den sunda vägen att uppnå framgång. Hur tråkigt det än kan vara mitt i stunden.

Att växa i takt med sitt inre och egna skapande är jag tacksam över. Om det går för fort fram tappar jag bort mina inre byggstenar. Min kärna i mitt skapande är min nyckel och utan den kommer inte kraften, glädjen eller inspirationen.

Publicerad av Design Andra Bullar

Verksam illustratör och formgivare i Örnsköldsvik. Just namnet Design Andra Bullar kommer ifrån talesättet ”nu blir det andra bullar” samt mitt första tryck ”Andra Bullar”. Då 2015 var Design Andra Bullar en hobbyverksamhet som jag drev genom att gästa olika lokala marknader. Under tidens gång började jag gilla namnet, med sin underliggande mening och valde därför att behålla det. Design Andra Bullar har varit företag sedan 2017. För mig står Design Andra Bullar för mod, nytänkande och nyskapande. – Linnéa Öberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: