Resan till MOLNBÄR

Det här är ett inlägg som handlar om min resa till produkten Molnbär. Allt började skrivas redan vid årsskiftet 2020.
Foton, film och tankar.

Uppdateringar ifrån Januari.

Tänk att en småstad som Örnsköldsvik tar del av en sådan satsning, för oss entreprenörer som inte är några stora industrier, eller stora arbetsgivare. Det känns otroligt fint att kunna ta denna chans till att gro, både som konstnär och entreprenör. Att få vara en del i den här satsningen är fint och jag ska ta tillvara på den. Jag ska ta chansen att VÄXA.

Idéernas surr, de tystnar inte

Jag vet vad jag ska göra i projektet eXpression design, Re-designing the future! Tjoho!! Det har varit några ideer som passerat, kommit och gått. Materialval, utföranden och Pitchande. Prestationsågren, budget blandat med idé-torka. Nu har mitt val landat och jag tror att det kommer att bli ett grymt resultat.

JAG VILL GÖRA TAPET!

Sjukt eller hur!? Tänk att det kommer sitta konst, av mig, i människors hem. På deras väggar, fast limmat dessutom. Jag hoppas det, iallafall. Att några vill piffa sitt hem med min själ. För det är faktiskt så, jag lämnar ett stort avtryck i alla mina produkter, konstverk och all design. Det är STORT! Det jag vet redan nu, är att jag vill skapa en känsla, en känsla som är jag och ligger nära mitt kreativa uttryck.

Det är en låååång väg kvar, men jag har landat i mitt beslut och känner mig redo att efterforska världens hörn på tapet. Jag vill lära mig allt.

Örnsköldsvik en mild dag i januari.

Uppdatering någon månad senare.

NORRLAND PÅ TAPETEN skall mitt tapetmärke heta.

Jag har kommit fram till att jag vill skapa Limtryckt tapet, hos en gedigen tapet fabrik i Ulricehamn. Wow vilken häftig fabrik, här vill jag skapa.

Jag har hittat min passion i hantverket, dess historia, funktionalitet och värde av att dela. Det finns inga begränsningar till vad jag vill eller kan skapa. Därför är Limtryckta tapeter en självklarhet för mig att producera.

Limtryckta tapeter är en äldre tryck teknik där tapetens färger tryck med stora infärgade valsar. Valsarna ger tapeterna en fin struktur och färgerna blir levande i tapeterna. Ett riktig fint och hållbart hantverk.

Min tanke är att tolka 3st epoker/årtal i tapet. 1800-tal, 1900-tal och 70-tal. Detta känns som en bredd där jag kan nå många och själv får jag en enorm utmaning att skapa.

1800-tals tapeten skall vara en böljande 2färgs tapet med stor mönsterrapport på hjortron. Färgerna skall vara naturnära och lättplacerade.

1900-tals tapeten skall andas svenskflora. Med mina absoluta favoriter, Ormbunkar och Linnea blommor. En mer detaljerad tapet med ett något småblommigare mönster jämfört med Hjortrontapeten. Med ett flow och rörelse i mönstret.

70-tals tapeten, den skall andas retro. Statiskt mönster med jordnära toner mot orange och gul. Den skall kännas GALEN och passa hemma hos den utmanande individen. Hemma hos dig som vågar färg och mönster.

En digital skiss från mönster rapporterna.

Uppdatering ikring slutet av april.

Corona hände…

jaha… det här känns skit trist. För att på grund av corona kommer hela projektet behöva tänka om. Jag förstår att Corona skall tas på allvar och att det dör människor i följd av detta. Jag kan inte sticka under stolen med att det känns trist, för jag behöver tänka om kring mina tapeter, antal och mönster. Min idé var att testa mina 3 mönster på marknaden, redan i juni för att stämma av intresse, för senare tryck till augusti och formex.

Idé skiss på 1800-tals tapeten.

Kill you darlings. Jag har beslutat om att tänka om rejält. Jag satsar fullhjärtat på 1800-tals mönstret. Med stora hjortronplantor, jag tänker att det är bättre att kunna leverera en stark produkt.

Digital skisser, akvarell skisser och tecknings skisser i oändlighet. Det är svårt att bli riktigt nöjd.

Uppdatering i Maj.

FÄRGVAL

Mönstret har sin rötter ute på våra norrländska myrar. Hjortronplantorna, bären och blommorna täcker mönsterbilden och skapar en stormönstrad tapet. Återskapad precis så som det kan se ut ute på en hjortron myr i mitten av juli.

Hur kan det vara så svårt att välja färg, färgen skall andas skog? Det är svårare än vad man kan tro. Allt hänger ju på att inte bara jag gillar färgen, utan du oxå. Beslutsångest…

Jag har kommit fram till att jag måste slopa limtrycket, ett mycket tråkigt beslut för mig. Men det känns rätt i stunden. Mitt mål är att trycka limtryckta tapeter, men jag måste börja någonstans så jag kommer trycka upp digitalt tryckta tapeter till en start. Det är inget fel på digitalt tryckta tapeter, tapeten kommer bli jätte fin och det är smart att måttbeställa istället för att köpa rullar. Det blir minimalt med spill i produktionen och hemma hos dig.

Egna utskrifter på några av mina färgval.

Första provet

Beställer min första provtapet. Och jag blir lite besviken, den barr-gröna färgen upplevs svart mot de benvita konturerna och tapeten är glansig. Om jag skulle montera upp det här provtrycket kommer det reflekteras mycket ljus i tapeten och detta är inget jag vill. I övrigt tycker jag att mönstret ser fint ut, en aning litet men annars fint!

Den första provtapeten, något mörk och blank.
Reklam material, klistermärken som jag tryckt till tapeten.

Uppdatering ifrån Juni.

Byter tryckeri & korrigerar färg.

Efter en del efterforskningar och frågor hos designers här i Örnsköldsvik har jag bytt tryckeri och ändrat färg. Med stora förhoppningar på att tapeten skall bli bättre inför lanserings fotograferingen.

I ABSOLUT SISTA SEKUNDEN

I absolut sista minuten, 5h innan jag lejt Elin Nerpin att hjälpa mig med lanserings fotografering, levereras den nya test-tapeten. Den ser mycket fin ut! Puh. Detta var verkligen i sista sekund.

Jag och brorsan tapetserar upp tapeten på mina portabla väggar som jag skall använda till fotograferingen och de hinner precis torka tills det är dags att köra ut dem till fotograferingen. Jag har ett litet arbetsteam som hjälper mig köra ut möbler och rekvisita till platsen. Syrran och mamma som sköter min modell kolega Hilma som gör en stor roll i fotografierna, sambon som hjälper till som chaffis & spring pojke och brorsan som hjälper till som pyrotekniker. Ett helt team, utan dem hade jag aldrig fått ihop det.

Magiska kvällar med ljus, fågelsång och myggor. Elin filmar och fotar. Vi jobbar i timmar för att få fånga de mest magiska ögonblicken.

KRASCH kunde ha gått illa.

Tillsist när vi en av kvällarna känner oss färdiga faller tapet skivorna i huvudet på mig, Hilma blir så rädd så hon hoppar fram. I hennes hopp ifrån de tapetserade-portabla-väggarna river hon ned Elins studio blixtar och gör en tvär gir rakt mot Elin. Snabb som Elin är hinner hon hoppa åt sidan, men vrickar foten illa i manövern. Jag med nackspärr och Elin med stukad fot packar vi ihop som en brokig skara skadskjutna. Hilma pigg som en lärka traskar tack och lov oskadad hem till stallet med mamma i grimskaftet.

Augusti lanseringsmånaden.

Namnet Molnbär på mönstret är påhittat ifrån Engelskans Cloudberry, som betyder just hjortron. Med sin sköna eucalyptus-gröna ton, med de mjukt vita konturerna är tapeten lättplacerad och skön att vila ögat på.

Filmklippning som skett i timmar, det känns mer som dygn, jag vet inte hur lång tid jag lagt ned till att välja ut magiska filmsekvenser, klippa ihop och spela in snack till min lanserings film.

Filmen blir SJUKT bra, om jag får säga det själv och den är värd varenda sekund av allt jobb som vi lagt ned på den.

Elin skickar över de färdiga fotona och de är MAGI! Elin är otroligt proffsig och jag skulle aldrig kunna önska mig vackrare foton eller film. Jag är så nöjd att jag inte ens kan tro att det är sant, att det är jag, Hilma och min designade tapet MOLNBÄR. För allt perfekt och proffsigt uti minsta vrå.

© Elin Nerpin

Idag är det den 28 augusti 2020 och det är äntligen dags för lansering. Den stora dagen är här, denna dag som jag jobbat så hårt inför hela det här året. Det är en stor dag för mig då jag är lite närmare min dröm att jobba med mitt konstnärskap på heltid och jag är otroligt glad.

Jag har varit stressad, nervös och trött. Det har varit en lång resa för mig och jag har stött på många utmaningar. Resultatet har det blivit riktigt bra, trots alla utmaningar!

Jag är otroligt nöjd över mitt hårda arbete, för jag ser att allt slit har gett sitt resultat och jag är stolt som en tupp över min tapet Molnbär. Mitt helt egna tapet märke NORRLAND PÅ TAPETEN är här för att växa.

Lanserings vecka.

Idag startar lanserings veckan. Det är mycket som skall göras, ordnas och donas med.

På FREDAG 28 AUGUSTI LANSERAR JAG

NORRLAND PÅ TAPETEN.

I ett projekt med HighCoast Creative och eXpression Design i Umeå.

Med en digital lansering kommer du kunna vara med och delta under dagen. Allt kommer upp här på hemsidan på ett eller annat sätt.

Här ser du en teaser på lanserings materialet.

Jag släpper ett helt nytt märke och gror en ny gren i mitt varumärke Design Andra Bullar.

Jag är glad, stressad och nervös.

Jag hoppas att ni gillar min nya nicsh som formgivare och framförallt mig som ILLUSTRATÖR. Jag är lite av en mång-konstnär och brinner för att skapa. Det finns inget stopp, inget material eller ny utmaning skrämmer bort mig.

Jag tror på min egna förmåga och jobbar hårt för att leverera topp kvalitet.

STAY TUNED!

Tidig timma vid en tjärn.

Ännu en tidig morgon och jag är påväg till ett populärt promenad/hajk stråk längs Högakusten leden.

Just denna morgon for jag, syrran och hunden Ludde till Sandlågan för att gå till Bales udde. Vi tänkte käka frukost intill den glasklara tjärnen uppe på berget.

Att komma ut tidigt på morgonen, vandra efter den folktomma leden det passar oss båda rätt bra. Få möjligheten till att njuta av tillvaron innan det blir mycket folk.

Jag tillsammans med hunden Ludde. Jag störs inte av att bära lite tyngre, skippa plasten. Känslan som min handgjorda keramik ger är värt den lite tyngre ryggsäcken.

Det är en kuperad sträcka, strax under 5 km att gå, enkel väg. Med varierande terräng, längs mycket fina vyer. Vi passerar stränder, kust och vandrar genom de djupaste av skogar. Jag brukar försöka få till minst ett besök till Bales udde per säsong. Detta är en favorit!

När vi båda var yngre och fortfarande hade båt i familjen, besökte vi även Bales udden ifrån båt. Det är otroligt fint här, både till fots och ifrån vattnet. Har man småbarn då stigar fulla med rötter och terrängen blir för komplicerad rekommenderar jag er verkligen att ta er till Bales udden ifrån vattnet. Då återstår bara en packe upp till tjärnen och det går att bära barnen över de mest komplicerade bitarna. Tjärnen är väl värt ett besök.

Rådimman hängde tung över träden, desto ju längre in på dagstimmarna vi kom desto mer sken solen igenom.

Längs med leden finns det ställen som passar för att slå upp tält och även möjligheten till att sova i stuga. Eftersom att vi var ute tidigt på morgonen mötte vi en del tältare längs Högakusten leden.

Det skall inte glömmas att det är ett gäng snåriga partier, branta backar upp samt nedför berg, kullerstens partier och mycket partier med snåriga rötter. Vilket gör leden komplicerad för de yngsta och äldsta. Men värt det, väl framme.

Vattnet i tjärnen är glasklart, med en ljus sandbotten. Fiskarna som lever där i likaså, abborrarna är grå med grå-gröna inslag och de smälter in mot tjärnens botten. För att se de nyfikna abborrarna måste vi koncentrera oss.

Hela platsen fylls av mystisk, en trolsk känsla över tjärnen.

Svamp tokig som jag är hittade jag både karljohan, gula kantareller, fårticka, tegelsopp och citron-slem skivling.

Lycka för mig, svamparna är nu rensade och förvällda. De ligger nu i frysen och väntar på att bli huvudingrediens i soppa eller på toast.

Utöver svamp hittade jag en vacker fjäder. den låg på backen intill stenen som vi satt och åt frukost på. Vid första anblick trodde jag att det var en del från ett fiskedrag. Vid en närmare titt insåg jag att det var en vacker fjäder.

Vi hörs!

Hur många gånger?

Hur många gånger tar jag i varje mugg som jag tillverkar? Det är en fråga jag brukar ställa mig när det kommer till prissättning och kvaliteten.

Att skapa en mugg i keramik är en lång process med många olika arbetsmoment. Varje moment har sin prövning och kräver sin fulla uppmärksamhet. Jag brukar räkna 4-6 veckor för hela tillverknings processen till mina keramiska produkter. Från första moment till sista avtryck.

Här visar jag hur det går till när jag tillverkar HögaKusten Muggen- Slåttdalsskrevan. Jag vill att bergets branta klippväggar och djupa spricka ned till bergets fot skall återfinnas i muggen. Dessa muggar är tillverkade i min egna restlera från min övriga produktion och kan skilja sig åt, en del har lite prickar eller kraftigare yta. Då mina olika leror har blandats en del och ger dem detta personlig uttryck. En smart grej för att skapa minimalt med spill.

Fyll gråa dagar med färg!

Det är just nu under sommaren som jag brukar få feeling för att måla. Helst akvarell, nu när jag har en hårtork så går målningen riktigt smidigt och snabbt. Jag kan påskynda och styra torkningen av de alla olika lagren.

Det var väldigt roligt att måla den här akvarellen, lekfullt och jag hade egentligen inte någon direkt målbild när jag började. Jag jobbade fram motivet efter känsla, kreativitet och fantasin. Eftersom att det har varit en hel del med gråa dagar, valde jag att fylla med MYCKET färg. Lekfullt!

Härligt med lediga dagar!

Västerbotten

En helg i djupaste skogarna i Västerbotten.

Sommarnatten med de första strålarna av gryningsljuset.

För några dagar sedan var vi och gästade Amanda & Dante på Solbacks gården igen! En festlig tillställning då vi firade födelsedagar och fick möte deras fartfyllda killingar.

Efter en festlig kväll åkte vi till min Mormors barndoms hem där vår gammelmoster Kate bor. Mormors syster. Det är så härligt att få komma till Buberget, det kryllar verkligen sommarlovs minnen där på hennes gård. Vi åkte alltid till Buberget under mina barndoms sommarlov. Det är därför så idylliskt där tycker jag.

En promenad runt byn Buberget och vi träffar lantliga djur.

Några timmar på en myr fylld med hjortron och jag kännde mig rik på alla bär vi plockat.

Underhemfärden stannade vi till vid vindelns camping. Vi besökte sommargalleriet i den gamla mjöl kvarnen, konst i kvarn och tog en glass på Mjölnarens café. Ett härligt stopp på den slingriga i landsvägen hem.

Väl hemma efter 2 nätter i västerbottens inland blev det syltkok in på natten.

Mina bästa tips för hjortron sylt är att varva mogna, rensade bär med socker, låt detta stå och dra en stund, gärna i någon timme. Låt bären koka upp och skaka grytan istället för att röra om med slev. Jag upplever att bären håller formen mycket bättre så och det blir en fin sylt med mycket hela bär. Småkoka sylten, skumma av för att bli av med eventuell ohyra i sylten. Häll upp sylten i rena burkar och låt syltburkarna svalna uppochnervända. Den heta sylten dödar eventuella bakterier vid locket och det skapas ett vakuum av värmen som gör att sylten håller länge. Jag förvarar sylten i frysen och tar fram i kylen eftersom att det behövs.

Vi hörs!

Sandviken.

Tänk ändå att jag missat denna tjusiga pärla på ulvön…

Jag tog den tidigaste färjan ut till ulvön, en lördag morgon i början av juli. Där möter jag upp två vänner som redan var på plats på ön.

Vi har en fantastiskt härlig sommar helg på ön tillsammans. Vi blir bortskämda med god mat och dryck. En riktig go semester helg.

Flätar några strån i sanden.

Vi tar bilen till Sandviken och njuter av förmiddagen i det idylliska fiskelägret.

Sandviken är ett bevarat fiskeläger, någon mil ifrån ulvö hamn. Den mysiga ”byn” består av bevarade fiskestugor, ett kapell och en liten kiosk/restaurang.

På grund av den årliga landshöjningen som sker i Högakusten, kryper timmerstugorna som fiskarna bodde i längre och längre upp på stranden. Tillsist blev detta så opraktiskt för fiskarna. Stranden är långgrund och eftersom att det saknas hamn var fiskarna tvungna att dra upp båtarna på land för egen kraft. När fiskebåtarna blev större och tyngre övergavs därför fiskelägret.

Att ta sig fram med bil över ön när de flesta turister tar sig fram på cykel eller vandring känns som ren och skär lyx. Vi hinner med många sevärdheter. Man känner sig nästan som en i ö-klubben, alla hejjar glatt i alla möten. Lika gör alla Bilister, cyklister som hikare.

Stugbyn på Sandviken.

Ibörjan av 1900-talet var fiskelägret ur funktion och husen stod tomma i förfall. Tackvare att prästen på ön ville bevara stugbyn, står dessa underbart charmiga stugor från 1800-talet kvar. Det bästa är att de 27st väderbitna stugorna går att hyra för boende under sommaren. Det gäller bara att ligga på när datumen till stugorna släpps, för datumen sinar fort.

Strax nedanför stugorna finns en fin sandstrand, med klart havsvatten och det är fint att ta sig ett dopp om temperaturen tillåter.

När skymningen rullade in över ön begav vi oss mot hotellet. Snopna som små barn när lördagsgodiset tagit slut stängde hotellet vid 23-tiden. Vi var redo att göra entré 23.10. Haha, oj så typiskt.

Men vi kom faktiskt in till baren trots allt. Vi smög som 3st katter in genom en altandörr som stod öppen för luftdrag till salongen. För gäster fanns det fotfarande gott om både i baren och i restaurangen. Vi hann beställa varsitt glas och det var trevligt att kunna sitta en stund och bara se alla festglada människor. Senare hamnade vi faktiskt på en stillsam båt och spelade kort till sena natten.

Ulvö hotell.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg om ulvön, att en dag på ön går så fort. Jag rekommenderar dig verkligen om du har chansen till att övernatta på ön.


Dessvärre tog helgen en snabb privat vändning och jag var tvungen att ta färjan vid 6.00 hem på söndag. Livet kan ta snabba svängar. Jag är tacksam över varje dag jag får. Samt att jag kan lägga så mycket tid till det jag brinner för mest. Vad vore livet utan mening? Jag vill känna att jag levt mitt liv efter mina mål och visioner.

Ta hand om dig!

Dubbelt upp!

Det känns som om det var nyss jag skrev om Linda Hörnfeldts bok Yrke influencer.

Nu är det dags för mig att skriva om boken igen!

Boken i min hand.

I och med att jag deltar i #ungihögakusten och är anställd av Leader Högakusten fick vi alla som deltar i sommar projektet en bok av Linda. Jag har boken sedan tidigare tänkte jag dela ut dubbletten till någon utav er!

Boken riktar sig mot dig som vill utveckla dina socialamedier och skapa en engagerad följarskara. Skapa bra material som kanske till sist kan göra så att du tjänar en hacka på jobbet du lägger ned. Ett toppen tillfälle för dig som är nyfiken på hur bakomliggande kunskap, taktik och strategi ligger bakom de flesta poster i media feedet.

Tävlingen är super enkel! Allt sker på instagram och det man skall göra för att delta är att gilla och kommentera tävlingsinlägget med sin favvo emoji. Jag lottar sedan ut en vinnare och boken skickas till den. Porto betalas av vinnaren, 30kr. Tävlingen håller på till och med onsdag den 22 juli kl 21.00

Allt står som skrivet på instagram. In & tävla!

@designandrabullar

Psst! Du hittar alltid min instagram längst ned på sidan.

Lycka till!

Nyp mig i armen!

Jag är så glad!

Jag i verkstaden.

Senaste glasyr-bränningen blev helt otroligt lyckad! Alla glasyrer blev fina och ugnen jobbade på i jämt tempo!

Jag jobbar på att ta fram en serie tallrikar och skålar som jag hoppas med hela mitt hjärta landar i ett restaurangkök i centrala Ö-vik.

Skålen som jag hoppas hamnar i restaurang.

Detta skulle vara en dröm, att levera en servis som brukas i restaurang. Dessa skålar är en perfekt pasta eller gryt tallrik. Eller varför inte servera en smarrig dessert av sorbet och nått knaprigt. Möjligheten är stor!

Jag har tillverkat en hel drös skålar och planerar att tillverka fler, då modellen är himla trevlig! Såå de kommer hamna i shoppen, för de som vill ha dessa i hemmet.

Äggfat med plats för 12st ägg.

Fyllt på med ett gäng äggfat, grönt och i en av mina personliga favoriter djupblå. Dessa är perfekta att servera ägg på eller att förvara äggen i kylen eller i skafferiet på.

Det har även blivit några nya kombos på odlingspinnarna.

Enkla i sin enkelhet.

Snart är det dags för en till glasyr ugn, jag längtar redan till öppningen. Då skall de platta tallrikarna vara klara i min servis. LÄNGTAR!