Flytt

Under några snöslaskiga dagar har vi börjat landa. Katterna är hemmastadda, vi har fått upp lampor och gardiner. Det börjar kännas riktigt hemtrevligt.

Vi har flyttat till en gård. I ca 14 dagar har vi bott här. Och vi stormtrivs redan!

Det har alltid varit en dröm att en dag komma ut ifrån lägenhets livet för mig. I och med att jag har hästar, drömmer om hönor och att kunna ha verkstaden i anknytning till hemmet. Då är ju lägenhet inte optimalt för mig. Sedan att dela intresset med Henke känns underbart!

Vi har länge letat mer och mindre aktivt efter ett eget ställe utanför stan och nu ÄNTLIGEN har vi hittat det.

Vi har en hel del fix och renovering framför oss. Men det är ingen panik över att fixa någott, vår plan är att renovera köket tillfälligt. Med hjälp av färg, tapet och ett billigare parkettgolv. I mellandagarna har vi tänkt börja pyssla med detta.

Detta kommer ge köket ett ordentligt lyft!

Vid årsskiftet kommer jag flytta verkstaden till gården. Det bästa är att mina sprilarns nya ugn och lerkvarn kommer i mitten på januari. Jag längtar sååå!

Efter vintern är planen att ta hem hästarna. Det ska bli häftigt att äntligen ha hästarna hemma. Jag som alltid flängt från det ena stället till det andra kommer ju nu i framtiden knappt komma hemifrån då allt är samlat på samma ställe.

Mitt första jobb på gården är redan avklarat. Ett pyssel reportage i lokaltidningen. Bara 4 dagar efter att vi flyttat in. Det blev ett mycket fint och inspirerande reportage. Jag hoppas att du blir inspirerad!

Jag känner att jag vill dela med mig av utvecklingen i huset! Så tycker du att det är kul med renovering och gårdsliv är detta bara början!

Lokal fast digital.

Tidig lördags morgon, rättare sagt imorgon, den 5 december släpps en uppsjö ny keramik i webshopen. Jag deltar på http://www.localfemmesmarket.com 5-6 december och detta är ett komplement till de fysiska marknader jag annars brukar delta på i jultider. In och kolla på local femmes market, klicka dig vidare till utställarna som du vill veta mer om.

Visst låter det kul!

Här är ett liiitet smakprov på favoriter och nyheter.

Favoriterna kökshanddukar och stickers finns i lager!

Jag hoppas att vi möts digitalt i helgen! Precis som vanligt frakt fritt.

Binda egna kransar

14-15 nov blir keramik verkstaden omvandlad till kransbindar verkstad. Jag tillsammans med Ulrika Norberg, Nygården i Bergom håller workshop. Det ska bli så himla roligt tycker jag!

Det skapas alltid spännande samtal över arbetande händer, tillsammans med kaffe eller te.

Det kommer skapas såå mycket fina kransar. Vill du vara med? KUL! Under kursfliken finner du krans workshopen. Där finns info om workshopen och hur du gör anmälan.

Glutenfria havrekakor med smak av höst.

Mina goda havrekakor med trädgårdsäpplen, kanel och hasselnötter.

Det är så kul att dessa gör succé på kurserna och det är många som efterfrågat receptet, här är det! Det bästa är att dessa passar UTMÄRKT att förvara i frysen och plocka fram vid tillfälle eller sötsuget.

Glutenfria.

ca 25 kakor

Sätt på ugnen på 175 grader

Rör ihop farinsocker och smör poröst. Tillsätt ägg och vatten.

Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ihop med äggblandningen till en jämn smet.

Tillsätt havregryn, grovt rivna äpplen och de hackade hasselnötterna.

Klicka ut kakorna på plåt med bakplåtspapper, forma till jämna fina toppar.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakorna skall precis få färg och fortfarande vara mjuka i mitten.

Låt kakorna svalna och förvara dem i frysen eller i kakburk i skafferiet.

200g smör

2dl Farinsocker

1ägg

2 msk vatten

2dl rismjöl eller mandelmjöl

1 rågad tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått salt

1/2 tsk bikarbonat

7dl glutenfria havregryn

8st rivna trädgårds äpplen/ 3st stora

2dl grovt hackade hasselnötter

Resan till MOLNBÄR

Det här är ett inlägg som handlar om min resa till produkten Molnbär. Allt började skrivas redan vid årsskiftet 2020.
Foton, film och tankar.

Uppdateringar ifrån Januari.

Tänk att en småstad som Örnsköldsvik tar del av en sådan satsning, för oss entreprenörer som inte är några stora industrier, eller stora arbetsgivare. Det känns otroligt fint att kunna ta denna chans till att gro, både som konstnär och entreprenör. Att få vara en del i den här satsningen är fint och jag ska ta tillvara på den. Jag ska ta chansen att VÄXA.

Idéernas surr, de tystnar inte

Jag vet vad jag ska göra i projektet eXpression design, Re-designing the future! Tjoho!! Det har varit några ideer som passerat, kommit och gått. Materialval, utföranden och Pitchande. Prestationsågren, budget blandat med idé-torka. Nu har mitt val landat och jag tror att det kommer att bli ett grymt resultat.

JAG VILL GÖRA TAPET!

Sjukt eller hur!? Tänk att det kommer sitta konst, av mig, i människors hem. På deras väggar, fast limmat dessutom. Jag hoppas det, iallafall. Att några vill piffa sitt hem med min själ. För det är faktiskt så, jag lämnar ett stort avtryck i alla mina produkter, konstverk och all design. Det är STORT! Det jag vet redan nu, är att jag vill skapa en känsla, en känsla som är jag och ligger nära mitt kreativa uttryck.

Det är en låååång väg kvar, men jag har landat i mitt beslut och känner mig redo att efterforska världens hörn på tapet. Jag vill lära mig allt.

Örnsköldsvik en mild dag i januari.

Uppdatering någon månad senare.

NORRLAND PÅ TAPETEN skall mitt tapetmärke heta.

Jag har kommit fram till att jag vill skapa Limtryckt tapet, hos en gedigen tapet fabrik i Ulricehamn. Wow vilken häftig fabrik, här vill jag skapa.

Jag har hittat min passion i hantverket, dess historia, funktionalitet och värde av att dela. Det finns inga begränsningar till vad jag vill eller kan skapa. Därför är Limtryckta tapeter en självklarhet för mig att producera.

Limtryckta tapeter är en äldre tryck teknik där tapetens färger tryck med stora infärgade valsar. Valsarna ger tapeterna en fin struktur och färgerna blir levande i tapeterna. Ett riktig fint och hållbart hantverk.

Min tanke är att tolka 3st epoker/årtal i tapet. 1800-tal, 1900-tal och 70-tal. Detta känns som en bredd där jag kan nå många och själv får jag en enorm utmaning att skapa.

1800-tals tapeten skall vara en böljande 2färgs tapet med stor mönsterrapport på hjortron. Färgerna skall vara naturnära och lättplacerade.

1900-tals tapeten skall andas svenskflora. Med mina absoluta favoriter, Ormbunkar och Linnea blommor. En mer detaljerad tapet med ett något småblommigare mönster jämfört med Hjortrontapeten. Med ett flow och rörelse i mönstret.

70-tals tapeten, den skall andas retro. Statiskt mönster med jordnära toner mot orange och gul. Den skall kännas GALEN och passa hemma hos den utmanande individen. Hemma hos dig som vågar färg och mönster.

En digital skiss från mönster rapporterna.

Uppdatering ikring slutet av april.

Corona hände…

jaha… det här känns skit trist. För att på grund av corona kommer hela projektet behöva tänka om. Jag förstår att Corona skall tas på allvar och att det dör människor i följd av detta. Jag kan inte sticka under stolen med att det känns trist, för jag behöver tänka om kring mina tapeter, antal och mönster. Min idé var att testa mina 3 mönster på marknaden, redan i juni för att stämma av intresse, för senare tryck till augusti och formex.

Idé skiss på 1800-tals tapeten.

Kill you darlings. Jag har beslutat om att tänka om rejält. Jag satsar fullhjärtat på 1800-tals mönstret. Med stora hjortronplantor, jag tänker att det är bättre att kunna leverera en stark produkt.

Digital skisser, akvarell skisser och tecknings skisser i oändlighet. Det är svårt att bli riktigt nöjd.

Uppdatering i Maj.

FÄRGVAL

Mönstret har sin rötter ute på våra norrländska myrar. Hjortronplantorna, bären och blommorna täcker mönsterbilden och skapar en stormönstrad tapet. Återskapad precis så som det kan se ut ute på en hjortron myr i mitten av juli.

Hur kan det vara så svårt att välja färg, färgen skall andas skog? Det är svårare än vad man kan tro. Allt hänger ju på att inte bara jag gillar färgen, utan du oxå. Beslutsångest…

Jag har kommit fram till att jag måste slopa limtrycket, ett mycket tråkigt beslut för mig. Men det känns rätt i stunden. Mitt mål är att trycka limtryckta tapeter, men jag måste börja någonstans så jag kommer trycka upp digitalt tryckta tapeter till en start. Det är inget fel på digitalt tryckta tapeter, tapeten kommer bli jätte fin och det är smart att måttbeställa istället för att köpa rullar. Det blir minimalt med spill i produktionen och hemma hos dig.

Egna utskrifter på några av mina färgval.

Första provet

Beställer min första provtapet. Och jag blir lite besviken, den barr-gröna färgen upplevs svart mot de benvita konturerna och tapeten är glansig. Om jag skulle montera upp det här provtrycket kommer det reflekteras mycket ljus i tapeten och detta är inget jag vill. I övrigt tycker jag att mönstret ser fint ut, en aning litet men annars fint!

Den första provtapeten, något mörk och blank.
Reklam material, klistermärken som jag tryckt till tapeten.

Uppdatering ifrån Juni.

Byter tryckeri & korrigerar färg.

Efter en del efterforskningar och frågor hos designers här i Örnsköldsvik har jag bytt tryckeri och ändrat färg. Med stora förhoppningar på att tapeten skall bli bättre inför lanserings fotograferingen.

I ABSOLUT SISTA SEKUNDEN

I absolut sista minuten, 5h innan jag lejt Elin Nerpin att hjälpa mig med lanserings fotografering, levereras den nya test-tapeten. Den ser mycket fin ut! Puh. Detta var verkligen i sista sekund.

Jag och brorsan tapetserar upp tapeten på mina portabla väggar som jag skall använda till fotograferingen och de hinner precis torka tills det är dags att köra ut dem till fotograferingen. Jag har ett litet arbetsteam som hjälper mig köra ut möbler och rekvisita till platsen. Syrran och mamma som sköter min modell kolega Hilma som gör en stor roll i fotografierna, sambon som hjälper till som chaffis & spring pojke och brorsan som hjälper till som pyrotekniker. Ett helt team, utan dem hade jag aldrig fått ihop det.

Magiska kvällar med ljus, fågelsång och myggor. Elin filmar och fotar. Vi jobbar i timmar för att få fånga de mest magiska ögonblicken.

KRASCH kunde ha gått illa.

Tillsist när vi en av kvällarna känner oss färdiga faller tapet skivorna i huvudet på mig, Hilma blir så rädd så hon hoppar fram. I hennes hopp ifrån de tapetserade-portabla-väggarna river hon ned Elins studio blixtar och gör en tvär gir rakt mot Elin. Snabb som Elin är hinner hon hoppa åt sidan, men vrickar foten illa i manövern. Jag med nackspärr och Elin med stukad fot packar vi ihop som en brokig skara skadskjutna. Hilma pigg som en lärka traskar tack och lov oskadad hem till stallet med mamma i grimskaftet.

Augusti lanseringsmånaden.

Namnet Molnbär på mönstret är påhittat ifrån Engelskans Cloudberry, som betyder just hjortron. Med sin sköna eucalyptus-gröna ton, med de mjukt vita konturerna är tapeten lättplacerad och skön att vila ögat på.

Filmklippning som skett i timmar, det känns mer som dygn, jag vet inte hur lång tid jag lagt ned till att välja ut magiska filmsekvenser, klippa ihop och spela in snack till min lanserings film.

Filmen blir SJUKT bra, om jag får säga det själv och den är värd varenda sekund av allt jobb som vi lagt ned på den.

Elin skickar över de färdiga fotona och de är MAGI! Elin är otroligt proffsig och jag skulle aldrig kunna önska mig vackrare foton eller film. Jag är så nöjd att jag inte ens kan tro att det är sant, att det är jag, Hilma och min designade tapet MOLNBÄR. För allt perfekt och proffsigt uti minsta vrå.

© Elin Nerpin

Idag är det den 28 augusti 2020 och det är äntligen dags för lansering. Den stora dagen är här, denna dag som jag jobbat så hårt inför hela det här året. Det är en stor dag för mig då jag är lite närmare min dröm att jobba med mitt konstnärskap på heltid och jag är otroligt glad.

Jag har varit stressad, nervös och trött. Det har varit en lång resa för mig och jag har stött på många utmaningar. Resultatet har det blivit riktigt bra, trots alla utmaningar!

Jag är otroligt nöjd över mitt hårda arbete, för jag ser att allt slit har gett sitt resultat och jag är stolt som en tupp över min tapet Molnbär. Mitt helt egna tapet märke NORRLAND PÅ TAPETEN är här för att växa.

Lanserings vecka.

Idag startar lanserings veckan. Det är mycket som skall göras, ordnas och donas med.

På FREDAG 28 AUGUSTI LANSERAR JAG

NORRLAND PÅ TAPETEN.

I ett projekt med HighCoast Creative och eXpression Design i Umeå.

Med en digital lansering kommer du kunna vara med och delta under dagen. Allt kommer upp här på hemsidan på ett eller annat sätt.

Här ser du en teaser på lanserings materialet.

Jag släpper ett helt nytt märke och gror en ny gren i mitt varumärke Design Andra Bullar.

Jag är glad, stressad och nervös.

Jag hoppas att ni gillar min nya nicsh som formgivare och framförallt mig som ILLUSTRATÖR. Jag är lite av en mång-konstnär och brinner för att skapa. Det finns inget stopp, inget material eller ny utmaning skrämmer bort mig.

Jag tror på min egna förmåga och jobbar hårt för att leverera topp kvalitet.

STAY TUNED!

Tidig timma vid en tjärn.

Ännu en tidig morgon och jag är påväg till ett populärt promenad/hajk stråk längs Högakusten leden.

Just denna morgon for jag, syrran och hunden Ludde till Sandlågan för att gå till Bales udde. Vi tänkte käka frukost intill den glasklara tjärnen uppe på berget.

Att komma ut tidigt på morgonen, vandra efter den folktomma leden det passar oss båda rätt bra. Få möjligheten till att njuta av tillvaron innan det blir mycket folk.

Jag tillsammans med hunden Ludde. Jag störs inte av att bära lite tyngre, skippa plasten. Känslan som min handgjorda keramik ger är värt den lite tyngre ryggsäcken.

Det är en kuperad sträcka, strax under 5 km att gå, enkel väg. Med varierande terräng, längs mycket fina vyer. Vi passerar stränder, kust och vandrar genom de djupaste av skogar. Jag brukar försöka få till minst ett besök till Bales udde per säsong. Detta är en favorit!

När vi båda var yngre och fortfarande hade båt i familjen, besökte vi även Bales udden ifrån båt. Det är otroligt fint här, både till fots och ifrån vattnet. Har man småbarn då stigar fulla med rötter och terrängen blir för komplicerad rekommenderar jag er verkligen att ta er till Bales udden ifrån vattnet. Då återstår bara en packe upp till tjärnen och det går att bära barnen över de mest komplicerade bitarna. Tjärnen är väl värt ett besök.

Rådimman hängde tung över träden, desto ju längre in på dagstimmarna vi kom desto mer sken solen igenom.

Längs med leden finns det ställen som passar för att slå upp tält och även möjligheten till att sova i stuga. Eftersom att vi var ute tidigt på morgonen mötte vi en del tältare längs Högakusten leden.

Det skall inte glömmas att det är ett gäng snåriga partier, branta backar upp samt nedför berg, kullerstens partier och mycket partier med snåriga rötter. Vilket gör leden komplicerad för de yngsta och äldsta. Men värt det, väl framme.

Vattnet i tjärnen är glasklart, med en ljus sandbotten. Fiskarna som lever där i likaså, abborrarna är grå med grå-gröna inslag och de smälter in mot tjärnens botten. För att se de nyfikna abborrarna måste vi koncentrera oss.

Hela platsen fylls av mystisk, en trolsk känsla över tjärnen.

Svamp tokig som jag är hittade jag både karljohan, gula kantareller, fårticka, tegelsopp och citron-slem skivling.

Lycka för mig, svamparna är nu rensade och förvällda. De ligger nu i frysen och väntar på att bli huvudingrediens i soppa eller på toast.

Utöver svamp hittade jag en vacker fjäder. den låg på backen intill stenen som vi satt och åt frukost på. Vid första anblick trodde jag att det var en del från ett fiskedrag. Vid en närmare titt insåg jag att det var en vacker fjäder.

Vi hörs!

Hur många gånger?

Hur många gånger tar jag i varje mugg som jag tillverkar? Det är en fråga jag brukar ställa mig när det kommer till prissättning och kvaliteten.

Att skapa en mugg i keramik är en lång process med många olika arbetsmoment. Varje moment har sin prövning och kräver sin fulla uppmärksamhet. Jag brukar räkna 4-6 veckor för hela tillverknings processen till mina keramiska produkter. Från första moment till sista avtryck.

Här visar jag hur det går till när jag tillverkar HögaKusten Muggen- Slåttdalsskrevan. Jag vill att bergets branta klippväggar och djupa spricka ned till bergets fot skall återfinnas i muggen. Dessa muggar är tillverkade i min egna restlera från min övriga produktion och kan skilja sig åt, en del har lite prickar eller kraftigare yta. Då mina olika leror har blandats en del och ger dem detta personlig uttryck. En smart grej för att skapa minimalt med spill.